• 1023-oneliner
  • 1023-007
  • 1023-011
  • 1023-005
  • 1023-014
  • 1023-002
  • 1023-008
  • 1023-003
  • 1023-013
  • 1023-010

Fitness de Bongerd

Multifunctionaliteit en duurzaamheid: de leidraad in Sport Centre De Bongerd

Multifunctionaliteit
Sporten is de primaire functie van Sport Centre De Bongerd (SCB). Daarnaast wordt het gebouw ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals het afnemen van tentamens en als feestlocatie. SCB is een multifunctioneel gebouw.

Naast multifunctionaliteit was ook duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt in het programma van eisen. SW architecten heeft gekeken wat er verbeterd kon worden aan de bestaande toestand. Daarbij is vooral aandacht besteed aan de techniek en de uitstraling van het gebouw. Duurzaamheid is namelijk niet altijd direct zichtbaar.

Techniek
Een belangrijke verbetering heeft plaatsgevonden op het gebied van techniek. De lucht voor de airconditioning werd voorheen op het warmste gedeelte van het dak aangezogen. Om daar meer rendement uit te halen, gebeurt dit nu vanaf de noordkant van het gebouw, in de schaduw. Het koel houden van de fitnessruimte koste veel energie, maar nu de lucht die gebruikt wordt om verse lucht aan te zuigen aanzienlijk koeler is, kan de temperatuur in het gehele gebouw uitstekend worden geregeld.

Uitstraling
Veel mensen denken bij het zien van een houten gevel aan duurzaamheid. Ook voor de gevel van SCB is hout gebruikt. Dit inlandse hout is een vriendelijk materiaal uit Nederland of Scandinavië dat groeit in een gepland ontwikkelingsbos, waardoor er geen hout verloren gaat. Je zou kunnen zeggen dat het een milieuvriendelijk materiaal is. Bovendien kost het weinig energie om deze houtsoort geschikt te maken voor gevelbekleding.

Het hout heeft echter een beperkte levensduur. Maar daar heeft SW architecten een creatieve oplossing voor bedacht. Langs het fietspad van de Leeuwenborch naar de campus, dat langs SCB loopt, is ruimte gereserveerd om het hout te laten groeien dat over vijftien jaar nodig is om de gevel opnieuw te bekleden.

Materialen scheiden
Bij duurzaamheid is het belangrijk om verder te kijken dan het heden. SW architecten heeft ervoor gekozen om veel bestaande materialen te hergebruiken, zoals de aluminium kozijnen en de bestaande staalconstructie. Als je materialen die op verschillende manier herbruikbaar zijn gaat mixen, zoals het bekleden van een gipsplaat met stucwerk, kun je deze niet meer scheiden en zijn ze niet meer bruikbaar. Daarom is bij de keuze van de materialen rekening gehouden met de toekomst.

Structuur
Tot slot heeft SW architecten structuur aangebracht in SCB. Voorheen was het kantorengedeelte van SCB rood, de sporthal blauw en de dakbedekking wit. Ook het huidige kantorengedeelte is rood. De sporthal is van staal en grijs van kleur en de huidige fitnesszaal heeft een houten verpakking. SCB is herkenbaar door deze kleuren.

De lijn die is aangebracht, wordt door iedereen begrepen en vastgehouden. Wanneer de vloerbedekking in een kantoor moet worden vervangen, is het duidelijk: deze wordt rood. Het is een soort vormentaal waar de gebruiker mee aan de slag kan en zorgt voor efficiëntie.