Werkwijze

Onze aanpak

Of het nu gaat om uw droomhuis, een kantoorpand of een zorginstelling, onze aanpak is altijd hetzelfde.

De vraag

Een traject begint bij ons met een eenvoudige maar fundamentele vraag: ‘Wat wilt u?’ Hoe duidelijker de vraag, hoe beter wij kunnen zorgen voor een ontwerp dat echt aansluit bij uw wensen. Daarom vragen wij ook door. Soms bedoelen mensen namelijk iets anders dan ze zeggen of kan het doel beter op een andere manier bereikt worden dan ze zelf in gedachten hadden. Goedkoper, anders, makkelijker. Misschien kan een andere, meer logische inrichting van de ruimte een verbouwing zelfs overbodig maken. Jammer voor ons, maar fijn voor u! Ook dat is de mens centraal stellen.

De randvoorwaarden

Als het ideaalplaatje helder is, gaan we op zoek naar het tweede uitgangspunt: de randvoorwaarden. Wij geloven in duidelijke afspraken – ook financieel.  Duidelijkheid over het budget voorkomt dat je luchtkastelen gaat bouwen of dat het ontwerp duurder uitvalt dan de bedoeling was.

Het ontwerp

Daarna komt de creatieve fase en vertalen we uw wensen binnen het budget in een stevig en doordacht en concept.

Dit vinden wij belangrijk:

Mensen centraal

Bij SW architecten spelen niet gebouwen, maar mensen de hoofdrol. Dus ontwerpen wij het gebouw om u heen, in plaats van andersom. Wij geloven niet in standaard werk. Elk mens is verschillend, dus is het logisch dat gebouwen dat ook zijn. Uw wensen en behoeften staan centraal, maar daarnaast houden we ook de belangen van andere partijen in het oog, zoals de buren, de glazenwasser of de bouwvakker.

Praktisch nut

Een gebouw is geen toonzaal. Het is bedoeld om in te wonen of te werken. Liefst zo makkelijk en plezierig mogelijk. Praktisch nut staat daarom bij ons hoog in het vaandel. Vorm en functie hangen nauw samen. Kleuren, lijnen en materialen zijn voor ons het logische resultaat van de woonwensen van de gebruikers. Het design dat op deze manier ontstaat is heel natuurlijk, en daardoor krachtig en tijdloos.

Samen werken

Zoals onze naam zegt, geloven wij sterk in Samen Werken. Een gebouw van SW architecten is echt een coproductie. Het resultaat van de inzet van alle partijen: opdrachtgevers, bouwers, gebruikers en architecten. Mensen die samen het avontuur aangaan om binnen de randvoorwaarden uw ideale gebouw te realiseren. Daarin bent u zelf de belangrijkste schakel. Wij dagen u uit tot het zetten van uw eigen stempel, uw eigen unieke ‘vingerafdruk’.

De uitvoering

Wij laten het niet bij een mooi plan maar tekenen ook voor de uitvoering. Dat betekent dat wij het aanspreekpunt voor de aannemer zijn. Dat heeft twee voordelen: u hebt geen omkijken naar het bouwproces en wij kunnen de vinger aan de pols houden. Zo kunnen we zorgen dat er tijdens de bouw geen elementen sneuvelen omwille van geld, gemak of kortetermijnwinst, maar dat alle details die met aandacht tot stand zijn gekomen en die het tot een uniek ontwerp maken, ook echt de eindstreep halen. Die betrokkenheid tot het laatste moment is de beste garantie dat het gebouw ook echt zo wordt als we samen met u bedacht hebben.

Het team

Een ontwerp is bij ons altijd het resultaat van teamwork. De drie architecten hebben elk hun eigen deskundigheid. De een kijkt vooral naar de grote lijnen, de ander meer naar de details en de derde zorgt voor een mooie en technisch werkbare mix. Het resultaat wordt door het hele team kritisch tegen het licht gehouden. Wij kijken ernaar met de ogen van de gemeente, de welstandscommissie of de boze buurman. Zo worden knelpunten en zwakke plekken bij voorbaat opgespoord, waardoor er een goed en haalbaar ontwerp uit komt rollen. In ons team zijn ook aanwezig, de interieurarchitect, de duurzaamheidsadviseur, zorg-adviseurs en bouwkundig adviseurs.