Aardwarmte

 

Geothermie maakt gebruik van warmte in de aarde (aardwarmte). Dezewarmte ontstaat in de kern van de aarde door natuurlijk radioactief verval. De warmte kan gebruikt worden voor verwarming van woningen, utiliteitsgebouwen of kassen en ook voor elektriciteitsopwekking. Het warme water wordt gewonnen uit watervoerende lagen in de ondergrond. Per kilometer diepte stijgt de temperatuur met 30 °C. Op 1 tot 4 kilometer diepte is die temperatuur opgelopen tussen 40 en 130 °C. Daarom wordt wel gesproken van ‘diepe geothermie’ (in tegenstelling tot ondiepe aardwarmte, waarbij warmtepompen nodig zijn). Voor het winnen van diepe aardwarmte is alleen pompenergie nodig om het water op te pompen. Geothermie wordt in de ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk veelvuldig toegepast. In Nederland is geothermie nog weinig toegepast. Hier liggen nog grote kansen.

 

WKO

Een WKO-systeem (warmte- koudeopslag) maakt gebruik van de seizoenswisselingen. Warmte die in de zomer overbodig is, wordt in de bodem opgeslagen en ‘s winters gebruikt voor verwarming. Andersom wordt in de winter koude opgeslagen, om in de zomer te worden benut voor gebouw en koelcellen.

 

Bij TNO Voeding in Zeist, het Ziekenhuis in Weert, en bij het  Bedrijven terrein A12 in Ede hebben we het ontwerp gemaakt. In ede is dit zelfs gecombineerd met een collectieve blus voorziening voor sprinklers e.d.  Elk aangesloten bedrijf regelt de temperatuur met een eigen warmtepompsysteem