Duurzaam bouwen

 

Ieder bedrijf roept dat ze duurzaam bouwen en werken, als je dit objectief met elkaar wilt vergelijken dan moet je een duurzaamheidsberekening maken. De meest complete berekening in Nederland is BREEAM, maar door de hoge kosten wordt dit nu alleen gebuikt voor opdrachtgevers die zich echt willen onderscheiden op het gebied van duurzaaamheid.

Een duurzame manier van bouwen die je altijd toe kunt passen is het IFD-bouwen

Naast de verplichte berekeningen die sinds 2013 voor woningen en kantoren bij een bouwaanvraag moeten worden ingediend heeft dit ook bij ander projecten de aandacht. Wij gaan er heel pragmatisch mee om. Soms wordt er een houten latten gevel toegepast om iets een duurzame uitstraling te geven, hoewel wij dit ook doen hebben wij er moeite mee om dit duurzaam te noemen. Meestal zit er onder zo’n constructie een gevel die in technische zin aan alle aspecten van een buitengevel voldoet. Hetzelfde geldt voor een vegetatiedak, dit is duurzaam omdat je dan minder hoeft te koelen, maar qua materiaalkeuze zit er in het pakket een EPDM laag die als dakbedekking technisch  zelfstandig net zo goed voldoet.

Wij letten vooral op de volgende aspecten:

  • Passieve Energie zuinigheid. Dit betekend goed isoleren en rekeninghouden met de zon, qua plaatsing en grootte van ramen, oriëntatie en de zonwering. Hiermee proberen we de hoeveelheid instalatie WTW (warmte-terug-win) unit’s e.d. te beperken.
  • Herbruikbaarheid, dit betekend dat een product weer te demonteren moet kunnen worden, dit gaat het best met geprefabriceerde industriële elementen. Er zijn voorbeelden van vloerbedekking met “statiegeld” regeling.
  • Onderhoud, ook hier geld dat we zoeken naar geen onderhoud. Dit betekend dat we soms aan de opdrachtgever vragen of ze geanodiseerd aluminium of verweerd hout accepteren, zo kan veel gedaan worden om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden.
  • Slimme Techniek, als het gaat om zonnepanelen, WKO, aardwarmte moet juist ingezet worden om de doelstelling te halen. Wij hebben een ontwerp gemaakt voor de WKO op BTA12 die gecombineerd is met een collectieve voorziening voor sprinkler installatie.
Logo SW - Vinger

Breeam

Logo SW - Vinger

Circulair bouwen

Logo SW - Vinger

IFD modulair

Logo SW - Vinger

Biobased

Logo SW - Vinger

Cradle to cradle

Logo SW - Vinger

Leed

Logo SW - Vinger

Greenkey